Te kwiatuszki odświeżą każdy tort:)
Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Potrzebne będą:
Wykrawaczka do lilii-ta największa jeśli posiadacie 6-cio częściowy zestaw,
Drucik florystyczny biały rozm.22
różowy cukier dekoracyjny,
lukier florystyczny
mąka ziemniaczana
klej spożywczy
złoty barwnik pyłowy
przyrząd kulka,
skalpel
gąbka florystyczna
Z białego lukru uformować wałeczek długości 3/4 długości płatka lilii.
Nadziać go na drucik (na gorąco lub w kleju).Nanieść pędzelkiem klej spożywczy i obtoczyć lub posypać centrum kwiatka w różowym cukrze.
Pozostawić do wyschnięcia na około 4 godz.
Wymieszałam brzoskwiniowy barwnik z lukrem.
Po rozwałkowaniu wykroiłam płatek,odcięłam dolną końcówkę i pofałdowałam końce.
Pamiętajcie o podsypaniu mąki ziemniaczanej lub maczaniu końcówki kulki aby zapobiec przyklejaniu się.Nanieść odrobinę kleju na dolną partie płatka,obkleić w widoczny sposób-na zakładkę:)
Umieścić kwiatek we wgłębieniu,ja wykorzystuję pojemniczki po lodach,osadzone w tekturowej rolce po papierowych ręcznikach.
Suszyć około 5 godz.
Po wysuszeniu kwiatka czas na jego kielich!
Uformować z zielonym lukrze małą rolkę,rozwałkować niewielką jej końcówkę i skalpelem odciąć tworząc szpiczasty koniec.
Podkleić dolną część kwiatka oraz część drucika.
Nadziać kielich,obklejając drucik lukrem cienka warstwą.
Pozostawić do wysuszenia w pozycji do dołu kwiatkiem:)
Po wysuszeniu kielicha pomalować kwiat złotym barwnikiem pyłowym.
Po pomalowaniu kwiat umieścić na chwilkę nad parą.
Pozostawić w takiej samej pozycji do wyschnięcia na około godz.
Prawda że łatwe?
Powodzenia
0 komentarze:
Prześlij komentarz