Lukier plastyczny
można kupić w sklepie... przez internet...lub zrobić samemu.
Można kupić w różnych kolorach,
lub wymieszać biały lukier z barwnikiem.
Ja zazwyczaj kupuję,
bo tak jest dla mnie szybciej i taniej.
Kupuję biały lukier i w miarę swoich potrzeb mieszam z barwnikami.
Tylko czarnego lukru nie jestem w stanie zrobić domowym sposobem-wykożystałabym wówczas chyba 3/4 pojemniczka z barwnikiem do uzyskania intensywnie czarnego koloru lukru:)
Z tego co wiem,niestety ceny lukru w Polsce są dość wysokie,
nie rozumiem dlaczego tak się dzieje-no ale nie mam na to wpływu.
Postanowiłam przedstawić wam angielskie przepisy na doskonały lukier plastyczny który każdy z was może zrobić w domu.
Lukier plastyczny
Składniki na 1 kg:
60ml(ok.4 łyżki)zimnej wody
20ml(jedna saszetka,lub 4 łyżki)żelatyny w pudrze
125ml glukozy
1kg cukru pudru,przesianego plus o.k 200g na podsypywanie
Zalać żelatynę w kubku zimna wodą i wymieszać łyżeczką.
Wstawić kubek do naczynia z gorącą lecz nie gotującą się wodą i mieszać do czasu aż żelatyna zacznie się rozpuszczać.
Dolewać gorącej wody w miarę potrzeb.
Dodać glicerynę i glukozę do niej dobrze wymieszać.
Przesiać cukier puder do dużej miski.
Zrobić w środku wgłębienie i wlewać powoli płynne składniki mieszając z całością za pomocą łyżki.
Wymieszać w misce,następnie przenieść na dobrze posypany cukrem pudrem blat i wyrabiać ręcznie do osiągnięcia doskonałej konsystencji-czyli do czasu aż przestanie się kleić.
Lukier może być używany zaraz po wyrobieniu lub zawinąć szczelnie w filie i przechować.
Przepis na masę zwaną Pastillage
Dość twarda i przydatna do cienkich dekoracji które mają być wyeksponowane na zewnątrz tortu lub innych form.
Składniki na 350g:
1 białko jajka
300g cukru pudru-przesianego.
10ml(2łyżki)gumy tragakantowej
Białko umieścić w dużej misce.
Mikserem 'rozbić' białko przez chwilkę-około 5 okrążeń miksera.
Wsypywać po trochu cukier oraz dodać gumę tragakantową w pudrze,i mieszać łyżką.
Przełożyć masę na blat i wyrobić.
Zawinać szczelnie w folię i przechowywać w lodówce.
Okres przechowywania w lodówce-do miesiąca.
Pasta do modelowania
Dobra do robienia figurek,elementów które maja być suszone,ew.kwiatów lub ich części.
Składniki na 225g:
225 lukru plastycznego
5ml(ok.1 łyżki) gumy tragakantowej
Wyrobić lukier plastyczny aby nabrał odpowiedniej elastyczności.
Dodawać po trochu gumę podsypując ja na blat.Ugnieść dobrze i owinąć w folię.
Należy pozostawić masę na minimum 24 godziny przed użyciem.
Po tym czasie należy jeszcze raz wyrobić masę-jest dość twarda.
Jeżeli wasza masa będzie za twarda,dodajcie odrobinę białego tłuszczu roślinnego i odrobinę ciepłej wody-zagnieść.
Masa florystyczna-domowa
Flowerpaste
Nie tak doskonała jak ta z fabryki,lecz zapewne pomocna dla wielu z was.
Konieczny i niezbędny do zrobienia jej-dobry mikser z metalową misą-samoczynny.
Składniki na 500g:
500g cukru pudru
15ml(1łyżka)gumy tragakantowej
25ml zimnej wody
10ml żelatyny
10ml glukozy
15ml białego tłuszczu roślinnego(shortening,Trex)
1 białko ze średniej wielkości jajka
Przesypać cukier i gumę tragakantową do wysmarowanej tłuszczem roślinnym misy(zapobiega przywieraniu).
Żelatynę rozpuścić w wodzie tak samo jak w lukrze plastycznym.
Po rozpuszczeniu się żelatyny dodać do niej glukozę i białko i wymieszać dobrze do połączenia się składników.
Dodać miksturę do cukru pudru w misie i zacząć mieszanie ustawiając pracę miksera na najniższy obrót.
Kiedy składniki się połączą,można dodać w tym momencie barwnika.
Ustawić mikser na najwyższy obrót do czasu aż masa zrobi się biała i gładka.
Natłuścić dłonie tłuszczem roślinnym i wyjąć masę z misy.
Uklepać w dłoniach,i włożyć do woreczka szczelnie zamykając.
Pozostawić aby 'dojrzała' na 12 godzin.
Masa florystyczna wysycha dość szybko,więc odcinajcie po kawałku potrzebnym do wykonania projektu.
Biały tłuszcz roślinny
Shortening
Jest to zwarty tłuszcz roślinny,używany do smarowania nieprzywierającej deski,smarowania dłoni co zapobiega przyklejaniu się masy-lukru,szczególnie mas florystycznych oraz wykrawaczek-szczególnie patchwork'owych.
W U.K spotykany pod nazwą-Trex lub White flora
w Australii-Copha
w Ameryce-Crisco
Dostępny prawie w każdym supermarkecie.
W Polsce chyba(?) Planta
http://wygodny-market.pl/produkt/1008/2996/Nabial/oliwy_i_tluszcze/TLUSZCZ_PLANTA_do_smazenia_200g.html
Mam nadzieję,
iż powyższe przepisy- jakże ważne dla każdego z nas,
przydadzą się w odpowiednim momencie.
Tak czy siak-warto je mieć i czuję obowiązek przekazania ich:)
14 komentarze:
Bardzo interesujące są dla mnie przepisy na masę do lepienia kwiatów. Na pewno wypróbuję.
Dziękuję, że je zamieściłaś na swoim blogu.
Proszę bardzo i ciesze się że mój blog bywa pomocny:)
A czy będzie odpowiednia gliceryna kupiona w aptece (nie pisze na niej, że jest ona spożywcza). Czy może być?
W najbliższych dniach z radoscią wypróbuje Twój przepis na masę florystyczną:) A moze znasz przepis na coś zbliżonego do sugarveil? Pozdrawiam!
Bardzo fajny blog i ciekawe porady:) Chciałabym wypróbować Twój przepis na lukier plastyczny, z tym że nie wiem jaką ilość gliceryny należy dodać (na kg cukru), będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie - Kasia
Mnie również zastanawia sprawa gliceryny ... ile jej dodać i gdzie ją można kupić. Poza tym blog super , Moniko masz niesamowity talent , twoje dzieła to istne cudeńka. Pozdrawiam - Dorota
Moniko, Super blog :)
A czy do przepisu na masę florystyczną zamiast gumy tragakantowej mogę dodać gumtex Wiltona lub najlepiej gumę celulozową- CMC? W Polsce nie umiem kupić podanej przez Ciebie gumy:/
Byłabym wdzięczna za informacje :)
Ja też dziekuję za przepis, na masę florystyczną. Róże wykonane z masy sa lekkie i piekne.
Dodatkowo dzisiaj zamieściłam na swoim blogu ten przepis z informacją, ze pochodzi z tej strony.
Bardzo ciekawe i przydatne porady. Cieszę się, że tu zajrzałam :-) Mam swój przepis (podobny do Twojego) na masę cukrową i jestem z niego zadowolona, natomiast bardzo interesuje mnie masa do robienia kwiatków i byłabym wdzięczna gdybyś odpowiedziała na pytanie powyżej. Czym można zastąpić gumę tragakantową,? Ciężko ją dostać w Polsce. Pozdrawiam Beata :-)
<Witam-niestety nie znam innego przepisu na mase florystyczna bez dodatku gumy.Gume byc moze ciezko dostac w sklepie etc,ale na internecie nabedziecie ja bez problemow.Nawet na allegro ja widzialam.
CMC-jak najbardziej!
Przyda się na pewno, dzięki wielkie!
Wszystko fajnie opisane, chyba skorzystam z opcji kupna i zabarwienia lukieru moim ulubionym kolorem.
Odzwiedź również mój blog z przepisami kulinarnymi: http://przepisymag.pl
Ciekawe,musze wypróbować ja znam inny przepis na flowerpaste:362 g cukru pudru +50g na podsypkę, 2 białka i 15 g cmc. Białka wymieszać porządnie z cukrem, później dodać cmc. Na końcu wszystko zagnieść i na noc wstawić do lodówki. Oczywiście owinięte folią. Przy jajkach rozm. M te dodatkowe 50g cukru mi się osobiście nie przydało. Masa jest jak guma. Można ją rozwałkować na cieniuteńkie płatki. Pozdrawiam Aga
Prześlij komentarz