niedziela, 9 stycznia 2011

Tort lukrem dekorowany w stylu Lace cake.


Do tego rodzaju dekoracji bardzo długo 'dojrzewały" 
moje myśli.
Od zawsze zachwycały mnie delikatnie,pięknie dekorowane,
ale za razem z przepychem wyglądające torty lukrem dekorowane.
Ten rodzaj dekorowania w angielskim nazewnictwie funkcjonuje jako-lace cake,
a lukier do tego to royal icing.

Sukces wymaga praktyki i odpowiedniej konsystencji lukru do dekoracji.

Inspirację oraz część wzoru zaczerpnęłam z książki
Nicolas Lodge'a-'The international school of sugarcraft'.

Polecam wam jego książki które zostały wydane w trzech tomach.

Każdy zaczynający przygodę z dekoracja w stylu angielskim powinien je mieć bo to jak Biblia dla cukiernika,prawdziwa skarbnica wiedzy.






Całą przygodę zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu i jego przełożenia kremem.





Tym samym kremem smaruje i wyrównuję 
wierzch oraz boki.
Wstawiam do lodówki na 2-3 godz.

W tym czasie robię lukier.

Przepis na royal icing: 


1 białko
250g przesianego cukru pudru(kupionego ze sklepu!!)
1/4 łyżeczki soku z cytryny,
pół łyżeczki glukozy.


Białko umieszczamy w metalowej misce,dodajemy sok z cytryny i glukozę.
Drewnianą,czystą łyżką roztrzepujemy delikatnie,tak aby rozbić białko.
Bardzo ważna rada-jeżeli będziecie dzielić białko od żółtka,nie dodawajcie do lukru tej białej części-ogonka,która jest przyklejona do żółtka!
Dodawać po 2 łyżki cukru pudru-stopniowo.
Mieszając łyżką.
Mieszać,zarabiając łyżką do momentu aż lukier będzie miał zwarta konsystencje gęstego kremu,a przy wyjmowania łyżki z niego lukier na jej końcówce będzie sztywno się unosił.







Tak mniej więcej wygląda dobra konsystencja lukru do dekorowania zwana-sharp peak.
Rzadszą stosujemy do wypełniania dekorowanych elementów.
Przełożyć lukier do mniejszego pojemniczka. 
Najlepiej jest przygotować lukier na minimum godzinę przed użyciem.



Szczelnie zamknąć folią,aby lukier w kontakcie z powietrzem nie sechł.






Rozwałkować lukier plastyczny i ułożyć go na torcie,dekorując także podstawę w tym samym kolorze.
Wykroić w białym lukrze falowany pasek i przykleić dookoła tortu na jego podstawie.



Zmierzyć wysokość oraz szerokość tortu.
Wyciąć taka sama długość i szerokość 
w papierze do pieczenia.
Złożyć go na 4,narysować falowane linie mniej więcej w połowie i wyciąć.




Pasek papieru należy przymocować na całej szerokości tortu-spreparowanymi szpilkami.
W tym momencie najlepiej jest delikatnie zarysować wykałaczką falowane linie tak jak na wzorze,czego ja zapomniałam uczynić.
Następnie lukier przełożyć do szprycy z tylkiem rozm.2 końcówki.
Wycisnąć małe punkcyjne kuleczki:)



Poprowadzić lukier ze szprycy łącząc punkciki.




Powtórzyć czynność łączenia starając się wyciskać nieco dłuższe lukrowe sznureczki.






Powtórzyć w niektórych miejscach łączenie sznureczków.
Zrobić małe punkciki w górnej części-nad sznureczkami.




Udekorować tworząc płatki,linie boczne-ukośne oraz listki nad liniami.
Ozdobić małymi punkcikami w niektórych miejscach w dolnej części dekoracji.



Tak mniej więcej wyglądał mój kwiatowy wzorek.




Podstawę tortu udekorować wyciskając małe punkcyjne ilości lukru dookoła białej,falowanej taśmy.





Zmienić końcówkę szprycy na tylek gwiazdkowy,i udekorować tort dookoła wyciskając małe fale w niewielkim odstępie.
Odstępy udekorować większym okrągłym tylkiem tworząc w ten sposób małe perełki:)


Górna serwetka;
Wyciąć w papierze kółko odpowiadające średnicy naszego tortu.
Odciąć 1,5cm z tej średnicy po złożeniu na 2-wyciąć falowaną dekorację.
Najlepiej jest uprzednio narysować taka dekorację.





Umieścić na torcie,sprawdzając czy rozmiar jest odpowiedni.



Rozwałkować biały lukier z dodatkiem cmc.
Ułożyć na nim wycięta okrągłą,papierową serwetkę i wyciąć używając skalpela.




Dwoma rodzajami tylków,wykrawać dziurki na obrzeżach serwetki oraz w miejscach gdzie będą kwiatki.
Serwetkę ułożyć na torcie podklejając wodą.



Wycisnąć lukier dookoła każdej dziurki kwiatka.
Rozmiar tylka-2





Wycisnąć płatki kwiatków dookoła dziurek.




Oraz linie łączące kwiatki a także listki.




Umieścić małą,metalową wykrawaczkę pośrodku serwetki i wycisnąć dookoła punkciki na kształt małych łez.








Dookoła serwetki wycisnąć takie same małe punkcyjne perełki jak na jego podstawie.


Po wyschnięciu,wszystkie elementy dekoracyjne które wycisnęłam z lukru,pomalowałam srebrnym barwnikiem wymieszanym w alkoholu.
Użyłam do tego cienkiego pędzelka.

Boczna część dekoracji tortu także pomalowałam barwnikiem pomijając sznureczki.

Dobra rada:
dobrze jest mieć mokrą,czystą szmatkę w którą bedziemy wycierać koncówkę szprycy z której wyciskamy lukier.
Bardzo ważne aby podczas dekorowania utrzymywać w czystości końcówkę tylka.

Lukier bardzo szybko schnie!

Jeżeli coś wam nie wyjdzie,bardzo łatwo jest usunąć na świeżo dany element-posługując się przy tym wykałaczką-delikatnie usuwamy lukier.

To jest mój pierwszy raz kiedy udekorowałam tort lukrem-w sznureczki-ale nie ostatni!
Zapewne niedługo powrócę do tego tematu,a jest on dość obszerny:)





Powodzenia.

Royal icing i metody wyciskania lukru

Popularne posty