środa, 8 grudnia 2010

Kwiat złotej fantazji


Do tego projektu troszkę długo się 'zbierałam'.
W zeszłym miesiącu byłam na pokazie u Alana Tatreault'a,który gościł na Cake International Show w Birmingham.
http://www.ichf.co.uk/cake/alan_tetreault.pdf 

Tak więc kwiaty wykonane przez niego natchnęły mnie do zrobienia czegoś podobnego ale zarazem odmiennego.

Postanowiłam wam uprościć,jako że na wstępie wolę pokazywać łatwiejsze projekty-przechodząc do trudniejszych później:)

Ten blog tworze z myślą o tych którzy dopiero wchodzą w świat lukru plastycznego,bo oni najczęściej poszukują wiedzy od podstaw.

Dla tych co już wiedzą więcej-także coś się znajdzie.





Ja w tym projekcie wykożystałam:
Wykrawaczki do lilii-małe,
fioletowy barwnik spożywczy w paście(nigdy w płynie do lukru!!!)
Złoty i ciemno fioletowy barwnik pyłowy,
druciki florystyczne do płatków-biały rozm 24,
do centrum kwiatka-zielony rozm.20
Perełki z cukru srebrne,
małe nożyczki,
tylek dekoratorski okrągły otworek rozm.7
mąka ziemniaczana,
tłuszcz roślinny-TREX do posmarowania stolnicy
No i oczywiście najważniejszy...

lukier florystyczny wymieszany w proporcji 1:1 z lukrem plastycznym który został uprzednio wymieszany z Tylose powder
-pełne info na ten temat znajdziecie na stronce- 
http://niezleciacho.com/2010/01/28/cmc-fondant-gumpaste-czyli-co-jest-co/
(Nie chcę się powtarzać)

Lukry należy wymieszać bardzo dokładnie,dodając wykałaczką po trochu barwnika do uzyskania zadowalającego koloru.
Stolnicę posmarować odrobiną tłuszczu i rozwałkować lukier (możecie posypać mąką ziemniaczana:(
Najpierw wykorzystamy tę szerszą wykrawaczkę do płatków,następnie tę węższą.
Tak więc po rozwałkowaniu ułożyłam przy jednym końcu jak na zdjęciu drucik,jednocześnie wymierzając środek płatka wykrawaczką pozostawiając niewielki odstęp od czubka płatka a końcówką drucika(u góry).

 



Po wymierzeniu nałożyłam górną część lukru na drucik tak jak widać na zdjęciu.
Rozwałkować uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno-chodzi mi o to aby drucik nie znalazł się na wierzchu lukru!:)
Przy pomocy szpatułki,przesuwając ja pod spodem płatka jednocześnie podnosząc drucik do góry-odkleiłam płatek od stolnicy.
Bardzo łatwo wykonywać te czynność smarując stolnicę przed wałkowaniem tłuszczem lub mąką ziemniaczaną.
W innym przypadku na 100% lukier przyklei się do stolnicy i przy próbie odklejania, drucik pozostanie w waszej dłoni a lukier nadal na stolnicy:0 





Przenieść Płatek na silikonową formę do wyciskania 'linii papilarnych' do lilii i odcisnąć go.
Jeśli nie posiadacie takowej,możecie zrobić własne linie przy pomocy wykałaczki tak jak to pokazałam w-

http://monikascakes.blogspot.com/2010/12/kwiat-z-otwartymi-patkami.html



Przy pomocy tylku dekoratorskiego wyciąć 3 otworki.
Rozmiar tylku jest uzależniony od rozmiaru srebrnych perełek jakie będziecie posiadać do tego projektu.
Moje były dość duże:)
Rozmieszczenie dziurek-dowolne wg.waszego uznania i fantazji.
Małym pędzelkiem umoczonym w kleju do lukru plastycznego,posmarować dookoła każda dziurkę-widoczne na zdjęciu po prawej.
Klej do lukru-łyżeczka tylo powder wymieszana z pół 3/4 szklanki zimnej wody,pozostawić na noc,na drugi dzień wymieszać i gotowe.




Powkładać srebrne perełki z dziurki na płatku
i delikatnie odchylić płatek zaginając jego czubek do tyłu.



Tak samo postąpić w węższymi płatkami.
Wykroić 6 płatków w dwóch rozmiarach .





Pozostawić do przeschnięcia na ok.10 min.




  
Po tym czasie pomalować każdy z nich złotym barwnikiem pyłowym zaczynając od dolnej części kierując się ku górze-do połowy.
Boki pomalować ciemnym fioletem.







Centrum kwiatka zrobiłam z białego lukru uformowanego w stożek spłaszczony od góry.
Nadziałam go na zielony drucik który należy 'zachaczyć'.
Drucik trzeba rozgrzać nad płomieniem ognia przez chwilę i na gorąco nadziać stożek,formując go ponownie do uzyskania zadowalającego kształtu.






Przy pomocy małych nożyczek ponacinałam brzeg stożka,robiąc dwie warstwy nacięć.












Na gotowy naniosłam pędzelkiem odrobinę kleju(lub wody) i zanurzyłam w pojemniczku ze złotym barwnikiem pyłowym tak aby barwnik przykrył środek jak i boczne części naszego centrum kwiatka.







Przy pomocy zielonej taśmy florystycznej,obkleić drucik z centrum kwiatka zaczynając obklejanie od góry kierując się ku dołowi.

Następnie dodać jeden-szerszy płatek odchylając go odrobinę do tyłu,obkleić taśmą
.
Dodać 2 pozostałe i obkleić.

Węższe płatki dokleić w taki sam sposób umieszczając każdy z nich pomiędzy dwoma szerszymi płatkami.

Najlepiej jest doklejać płatki wtedy kiedy są jeszcze nie wysuszone-są badzie elastyczne i na pewno się nie połamią przy takich czynnościach:)



Pozostawić kwiat do wysuszenia najlepiej na minimum 12 godzin w suchym miejscu.

Po tym czasie umieścić go nad parą wodną przez chwilkę dla uzyskania trwałego efektu-po tej czynności także wysuszyć przez około godzinę.

 Dodając listki po boku,mocując je taśmą florystyczną uzyskamy ciekawą dekorację na tort:)
Powodzenia

Popularne posty