poniedziałek, 6 grudnia 2010

Kwiat z otwartymi płatkami



Do zrobienia takiego rodzaju kwiatków nie potrzeba nam zbyt wiele przyborów:
Lukier florystyczny w wybranym przez was kolorze,
skalpel,
wykrawaczki do róży
tłuszcz roślinny 
lub
mąka ziemniaczana do podsypania
barwniki pyłowe-zielony i perłowo różowy
patyczki koktajlowe
 folia aluminiowa lub formy do suszenia kwiatów
(ja użyłam tacki po jabłkach:)


Wyrobić lukier,odciąć odrobinę i uformować stożek nadziewając go od spodu na patyczek koktajlowy-na zdjęciu forma-A

Przy użyciu ostrego narzędzia naciąć linie wzdłuż stożka od dołu do góry-forma-B
Na pędzelek nanieść odrobinę zielonego barwnika,uprzednio przesypując go na ręcznik papierowy,i nanieść na czubek stożka,forma C





Rozwałkować lukier florystyczny na dość cienki pasek o długości około 15 sm,szerokość dociąć do wysokości stożka.
Tak jak pokazuje na zdjęciu,najlepiej przymierzyć:)






Przy pomocy skalpela powycinać małe trójkąciki pozostawiając od spodu kilka milimetrów.




Każdy z 'ząbków' naciąć wzdłuż 







Na dole paska nanieść pędzelkiem odrobinę wody lub specjalnego kleju do lukru .
Przyłożyć stożek i obkleić go dookoła,palcami przytrzymując i podklejając od dołu także.
Obkleić stożek 2-3 razy według waszych potrzeb,i pozostawić do przeschnięcia na 10 minut.





W tym czasie rozwałkować lukier na cienko,i wykroić przy pomocy wykrawaczki do róż tyle kwiatów ile stożków macie gotowych .








Przenieść kwiat na twardą gąbkę.
Patyczek koktajlowy przyłożyć do płatka,przyciskając robić ruchy jak przy rolowaniu-w prawo i lewo do uzyskania poprzecznych linii.
W taki sam sposób postępować z każdym kolejnym płatkiem.
Kwiat przełożyć we wgłębienie np. tacki do jabłek,styropianowej,lub uformować z folii aluminiowej takowe.




Centrum kwiatka,a raczej jego 'pręciki',
przy pomocy pędzelka oprószyć barwnikiem pyłowym.
Uprzednio można umoczyć końcówki wodą-delikatnie,dla lepszego efektu i przywierania barwnika.







Pędzelkiem umoczonym w wodzie lub kleju do lukru florystycznego,posmarować środek kwiatka i ułożyć jego centrum delikatnie przyciskając.

Ja robię to wtedy kiedy jeszcze jest świeży,nie wysuszony środek-i jego pręciki dookoła,aby móc odchylić za pomocą patyczka koktajlowego niektóre z nich.





Pomalować barwnikiem pyłowym i pozostawić do wyschnięcia.





Takie kwiaty pięknie się prezentują na jasnym torcie w otoczeniu kilku listków  np.po 2-3 listki dookoła każdego z nich.
Praktyczne i szybkie w wykonaniu:)
Powodzenia

4 komentarze:

Torty Agnieszki pisze...

Wspaniała robota!! Brawo!! Pokazuj nam więcej takich fajnych rzeczy :) Najbardziej jesteśmy rządne kwiatów!!!!
Pozdrawiam,
Agnieszka

monika's cakes pisze...

Serdeczne dzięki:)
Kwiaty-w swoim czasie;)
Ale jak widzę akurat tobie wiedzy na temat kwiatów nie brakuje!
Pozdrawiam

Torty Agnieszki pisze...

He, he Monika dzięki :) A mi jednak ciagle mało :) A mozna sie z tobą jakoś mailowo kontaktować?
Pozdrawiam

monika's cakes pisze...

No ja jeszcze nie spoczęłam na laurach!Działam dalej-więc poczekaj a może i dla siebie coś znajdziesz?:)))
email-monikascakes@onet.pl

Prześlij komentarz

Popularne posty